Sunday, August 21, 2011

Стриди


Канада е страна, чийто пазар изобилства от стриди. Множество ферми на източния и западния ѝ бряг са причина за това. Старидите от остров Принц Едуард (PEI oysters) са признати за едни от най-добрите в света. Според това, в кой залив са събирани биват наричани Малпек (Malpeques)  Raspberry Point, Bedeque Bay-стриди и др. Малпек имат несравним вкус, превъзходен външен вид и отлично запазване на качеството. Всеки залив придава спицифичен вкус и вид на стридите. Стридите са гъвкави морски дарове. Освен сервирани сурови, в черупката те могат да бъдат печени, задушени, на скара или се използват за специални ястия, като стриди по Флорентински, стриди Ромари или стриди Рокфелер.  Ядките на стридите могат да се сервират пържени, соте, на скара, в крем супи, яхнии, баници, гювечи, като пълнежи,  като предястие или основно ястие. Malpeque са отлични пресни, сервирани в половинката си черупка, поднесени с нищо друго освен собствените си сокове.

Стридите на доза
1 доза обикновено са 6 стриди, еднакви по размер.

Закупуване
Купувайте стриди от доставчик, който има добър оборот и поддържа стридите добре охладени. Живите стриди трябва да са плътно затворени с невредими черупки или, ако са разтворени леко, трябва да се затварят при побутване. Ядките на  стридите консервирани в собствени сокове, трябва да са добри на цвят-без мътилка и да имат пресен мирис на море.

Съхранение
Живите стриди трябва да се съхраняват на студено (плоската страна на корпуса нагоре) до 3 седмици при температура до 5 градуса по Целзий (40 градуса F) . Покриват се леко с лед, който периодично се сменя и има къде да се отцежда, затова контейнер с двойно, решетъчно дъно е най-подходящ в този случай. Плоската им част нагоре, за да може в чашката на стридата (дълбоката част) да се съхрани течността им. Стридите предпочитат ефирни опаковки, да не се съхраняват в затворени контейнери или найлонови торбички. Не мийте черупките, докато не сте готови за употреба.  Свалени, ядките на стридите могат да бъдат в хладилник до 1 седмица или замразени 2 до 3 месеца.

Замразяване
Не замразявайте в черупката. Отворете стридите, съберете ядките и тогава ги замразете в собствен сос, в контейнер, като оставите 2 см въздух. Не замразявайте повторно.

Подготовка
Почистете стридите с четка под течаща вода, точно преди да ги ползвате. Не ги оставяйте във вода. Освен почистването на черупката, първата стъпка в подготовката е отстраняване на обвивката, или отваряне на стридите за достъп до месото-ядка. Това става със специален инструмент.
За да премахнете черупката
Защитете ръката с която ще държите стридата с метална ръкавица или сгъната кухненска кърпа. Задръжте стридата в дланта на ръката си, или дръжте здраво върху твърда повърхност с дълбоката част на черупката надолу. При отварянето  внимавайте на не разлейте течността. Намерете удобно място, между двете черупки и внимателно натиснете с ножа за стриди. Когато ножът се промуши през процепа плъзнете го така,че да пререже мускула, който държи черупките затворени и се намира в горната част на стридата. С лъжица оберете сместа от черупката и отделете в стъклен съд. Можете да прецедите соковете през цедка, за да отстраните всички парчета от черупката. Изплакнете черупките. Върнете ядките със сока в тях и съхранявайте в хладилника до сервирането им.












On-The-Half Shell
Тази традиционна презентация е най-лесна. Запазете дълбоката част на черупката чашката (почистена), месото и соковете на стридите. Сервирайте върху легло от натрошен на дребно лед, за да ги държи и да ги охлажда. Сервират се с лъжичка, лимонови резани или коктейл-чили сос, салси, хрян-сос, Табаско.

Внимание!
Имайте предвид, че яденето на  сурови стриди може да доведе до негативни последици за вашето здраве. Vibrio Vulnificus e бактерия, която може да бъде открита в мекотелите  и при определени медицински състояния на пострадалия да доведе до смърт!

Ядене
Вземете черупката, като внимавате да не разлеете соковете на стридата. Доближете широкия край  на черупакат до устните си и изпийте сока, след това наведете глава леко назад и плъзнете стридата в устата си. Мммм, вкусно! J

Ето един гид относно стридите (на англ.), който би могъл да ви бъде полезен:

No comments:

Post a Comment